Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2013 12:19 - Знаем ли кой ни информира?
Автор: drag777 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1273 Коментари: 0 Гласове:
1



Все по-често напоследък си задавам въпроса знаем ли кой (съответно как и защо) ни информира? Знае ли баба ви кой притежава клюкарския вестник, който си купува? Знаете ли вие кой притежава информационния сайт, от който си четете новините сутрин? Какви интереси защитава всяка медия и как една и съща информация се представя по различен начин в зависимост от тези интереси? Кой и как ни манипулира докато си изграждаме мнение по дадена тема?

1. Бтв. И сродните й. Според Уикипедия: "От създаването на първата частна национална телевизия
БТВ, Красимир Гергов е смятан от медиите и обществото за неин неофициален собственик, въпреки че той официално е обявен за консултант за България и Сърбия на Болкан Нюз Корпорейшън - официалния собственик на медията. До края на 2009 година, в България съществува законова забрана собственици на рекламни агенции да притежават дялове от електронни медии. Тази законова промяна става известна с името "Поправката Гергов", защото въпреки общоевропейската практика инвеститорите да имат собственост както в рекламни агенции, така и в медии, в България забраната е приета именно за да попречи на Красимир Гергов да стане собственик на най-голямата медия в България. След като News Corporation продават bTV, bTV Cinema и bTV Comedy на Central European Media Enterprises Ltd. [9] и отпадането на т.н. "Поправка Гергов", през юни 2010г. Красимир Гергов официално обявява участието си през годините в проекта bTV"

2. Нова. Според официалното инфо: "Нова телевизия започва да се излъчва на
16 юли1994 година, на 7 август1995 година е излъчено първото информационно предаване „Календар“. От 2000 година телевизията е 100% собственост на гръцката медийна компания „Antenna Group“. На 18 юли2003 г. Нова телевизия получава лиценз за национално ефирно разпространение на своята програма и става втората частна национална ефирна телевизия в България [1]. На 19 септември2005 г. Нова телевизия представя нов графичен знак и музикални сигнали, заедно с новата си програмна схема. Програмата на Нова телевизия се разпространява ефирно в голяма част от страната в дециметровия обхват, както и от всички кабелни телевизионни мрежи в България. Програмата се предава чрез сателит на територията на Европа. От октомври 2006 г. част от програмите на телевизията могат да се гледат и чрез мобилен телефон в 3G мрежата на оператора Мобилтел, а от 2011 — и в мобилният пакет на Виваком. Подобно и на някои други български канали Нова телевизия може да се гледа по цял свят директно на телевизионния екран по сателит. На 20 юни2007 година започва да излъчва изцяло цифров сигнал. На 31 юли2008 г. шведският медиен гигант „MTG“ (Modern Times Group MTG AB) подписва договор за купуването на „Нова телевизия“ за 620 милиона евро (над 1,2 милиарда лева)[2]." По едно време клюкарски сайт твърдеше, че част от собствеността на Нова е преминала в ГЕРБ - нещо, което и двете страни отрекоха. В интерес на истината въпросния клюкарски сайт - "Афера", е на В. Томова, която открито мрази Борисов... и общо взето всички останали. Наред. Тази година към редиците на Нова имаше още попълнения: "Собственикът на Нова телевезия - шведската компания Modern Times Group (MTG) чрез дружеството си в България "Нова броудкастинг груп" ("Нова") - придоби 70% от "Дарик нет" АД и след финализиране на сделката ще стане собственик на всички сайтове на "Дарик уеб", както и на една от най-големите дигитални медийни компании в страната – "Нетинфо" АД, съобщиха от "Нова". След придобиването на "Дарик нет" - досегашна собственост на групата Дарик на Радосвет Радев, листата на "Нова" от интернет-медии ще включва: VBOX 7 и Nova Play, най-голямата българска имейл-платформа abv.bg, сайтовете за новини Vesti.bg, DarikNews.bg, Novanews.bg, Sportni.bg и Gong.bg. "

3. Икономедия (вестниците "Дневник", "Капитал"...) - на Иво Прокопиев. Бърза справка за него: Прокопиев е кредитен милионер, избягал от България в Сингапур, защото иначе може и да го чака затвор тук. На него можем също да се сърдим за цените на тока, защото е обвързан с Каолин. Прокопиев има обвързаност и с Кунева-Пръмова, както и с Костов. Не едно и две разследвания посочиха как

 

Иво Прокопиев е укрил доходи за повече от двайсет милиона

лева само от предприятието си „Каолин” в Северна България. Разбира се неговите медии редовно нападат основните бизнес конкуренти на Прокопиев, сред които въпросния Гергов, О. Донев, Цветан Василев... Очевадно за всеки четящ и интересуващ се потребител е, че Прокопиев финансира и все по-пропадащия сайт "Бивол" - доказателство за това е, че никъде в т.нар. "разследвания" на "Бивол" не фигурират далаверите на сингапуреца... В същото време основна цел на сайта е да се дискредитират всички конкуренти на Прокопиев. Познато ли ви звучи? Да... точно като "Дневник" и "Капитал"...

4. Пеевските медии! - "В регистрите Делян Пеевски не фигурира като съдружник, но майка му Ирена Кръстева е съсобственик на една от най-големите печатници в България - ИПК "Родина" , едноличен собственик на вестниците "Телеграф","Монитор" ,Политика", "Засада", "Борба", "Меридиан мач" и телевизия ББТ. Ирена Кръстева закупи и дружеството - собственик на ТВ7, и започна да управлява и телевизията. През май 2009 г. в “ТВ Седем” настъпи промяна в едноличния собственик на капитала. Собственик на медията стана австрийски фонд, специално създаден с инвестиционна цел в областта на медиите.
С името на младия депутат и майка му свързват и вестниците "Уикенд", "Шок" и "Контра", както сайтовете Вnews и "Всеки ден", но в регистрите и системите за фирмена информация няма такива следи. По непотвърдени с регистрации данни Пеевски държи 80% от разпространителската вестникарска мрежа. Депутатът е сочен от хора в този бизнес за действителния собственик на разпространителските дружества "Близнаци", "Сенатор", "Оларт", "Национална дистрибуция", БИС - Бургас,"Камекс"." Името на Делян Пеевски се свързва с интересите на Цветан Василев и неговата банка КТБ; свързва се и с името на Бареков (като част от тв7, а и сега в напъните му на политическата сцена)

5.
„Труд” и „24 часа” също вече имат нов собственик. Фирмата „Про нюз България” АД е новият купувач на издателя на двата всекидневника - „Медийна група България - Холдинг”.  В ръководството на новия собственик на двата вестника е Венелина Гочева и представители на две адвокатски кантори - Ангел Ризов (от „Камбуров и партньори”) и Мариус Величков (от „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”) .... Гочева учреди собствено дружество през втората половина на 2012 г. Тя е основен акционер в дружеството "Про нюз". Неин съдружник е адвокат Димитър Димитров, който е бил в надзорния съвет на ТБ "Инвестбанк" като представител на холдинга на Петя Славова.

В края на миналата година фирмата на Венелина Гочева „Про нюз България” АД даде заем от 11,7 млн. лева на Огнян Донев и Любомир Павлов, мажоритарни собственици на „Медийна група България - Холдинг”.

В замяна те ипотекират сградата на полиграфическия комбинат и земята под него. Прехвърлянето на собствеността на „Медийна група България - Холдинг” беше забавено заради прокурорски запор на дяловете на Огнян Донев и Любомир Павлов.





Гласувай:
2



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drag777
Категория: Забавление
Прочетен: 14384
Постинги: 4
Коментари: 3
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930